Всеки знае, че не можеш да научиш старите кучета на нови трикове. Отвъд стандартния репертоар – седни, стани, подай лапа, завърти се – естествено е да се приеме, че кучето е и един добър приятел. Но то може още повече, казват от realniistorii.com.

  1. Те могат да усетят рак.

Не е тайна, че кучетата имат удивително вродено обоняние. Но знаехте ли, че могат да използват техните уменоя за откриване на ракови клетки ? Точно така: кучетата могат да бъдат обучени да „идентифицират хора, които са засегнати от определени видове рак, като рак на гърдата и някои ракови заболявания на кожата“, според Саманта Девайн , ветеринарен лекар и експерт по лайфстайл в  Money Done Right .

  1. Те могат да усетят биохимични промени в диабетик.

Кучетата не само могат да открият определени видове рак, но и да бъдат обучени да следят инсулиновите нива на техните собственици. Те притежават практически свръхестествена способност да откриват определени биохимични промени, които се случват в тялото на човека.

  1. Те могат да усетят, когато една жена е бременна.

Въпреки че експертите все още не знаят точния момент, когато едно куче може да почувства бременност, Американският киноложки клуб казва, че кучетата, благодарение на своите остри сетива, са сравнително бързи, за да усетя големи промени в тялото и емоциите. И след като усетят, че сте бременна, те ще станат допълнителна защита и по-вероятно да лаят по всяка потенциална заплаха.

  1. Те могат да предскажат времето.

Някога забелязвате, че вашето куче започва да се държи странно, преди да се появи голяма гръмотевична буря? Ами, според Li-ran Bukovza , основател на Puppy Tip , уеб сайт за обучение на кучета и поведение, това е така, защото кучето ви може да усети бурите, които идват, преди да ги видите.

  1. Те могат да разберат кога ще има земетресение.

„Кучетата могат да открият, когато земетресения, торнадо, бури от мълния и други опасни метеорологични условия са на път да минат през района, преди хората да забележат някакви промени в заобикалящата ги среда“, отбелязва Буковза.

Няма общоприета теория за това защо кучетата могат да усещат земетресения, но АКС предполага, че това се дължи на присъщата им способност да открива P-вълните – или по-бързите, по-слаби сеизмични вълни, които се случват преди земетресението.