За разлика от хората, кучетата нямат възможността да говорят, когато нещо не е наред, така че това зависи от техните собственици.  Вие със сигурност полагате необходимите грижи, за да сте сигурни, че всичко е наред. Последното нещо, което всеки собственик иска е малкият му косматко да изпитва болка. Но ако не се научите как да четете знаците за предаване, има голям шанс, по невнимание да осъдите кученцето си да страда в мълчание, съобщава 7kefa.com.

Всичко, което прави вашето куче – от това колко пие до колко тромаво е, когато е на разходка – може да бъде индикация за нещо по-сериозно, ето защо е важно да се отбележи всички поведенчески и физически промени във вашето куче, колкото и малки да са.

Дъхът им мирише.

Кучешкият дъх не е точно на свежа мента, но ако вашият пух непрекъснато има лош дъх, това може да означава, че има нещо по-сериозно. Експертите твърдят, че това може да бъде симптом на всичко – от бъбречно заболяване до проблеми с черния дроб и си струва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да определите основния проблем.

Те са по-жадни от обикновено.

Много кучешки заболявания могат да се проявят и с жажда. Като  диабет, например. А кучетата с това хронично състояние изпитват симптоми, подобни на хората, включително ненаситна жажда.

Пишкат в къщи

Вместо да се скарате с кучето си всеки път, когато се облекчава в къщата, консултирайте се с ветеринарен лекар и изключете всякакви медицински причини за това ново, неспасяемо поведение. Ако вашето куче преди е било обучено да ходи само в банята или навън и сега прави чести бели в къщата, това може да означава, че има някакво заболяване като пикочна инфекция, камъни в пикочния мехур, бъбречни заболявания или дори диабет, които им пречат за задържа.

Кихат много.

Понякога кихането на вашето куче н е притеснително, но ако вашето кученце киха неконтролируемо и има хрема, може да страда от някаква инфекция, включително кашлица, вирус на чума и в крайни случаи кучешки грип.

Не се отделят от вас

„Всякакви промени в нормалното поведение на вашето куче могат да покажат проблем“, обяснява Джеф Травис, DVM , ветеринарен лекар в клиниката за животни Kyle Animal в Тексас. Тези промени биха могли да са знак, че кучето ви не се чувства добре и търси утеха от вас, така че не пренебрегвайте внезапната несигурност).

Не са гладни.

Куче да не е гладно? Тогава знаете, че нещата са сериозни. Разбира се, кучетата се изнервят от храненето в непозната обстановка, но ако сте вкъщи и кучето ви не иска да яде, тогава предупредителните аларми трябва да се изключват. Има много не толкова приятни причини кучето да отхвърля храната като гингивит, проблеми с черния дроб, бъбречна недостатъчност и рак, които трябва да изключите, посещавайки лицензиран специалист.