Какви грижи да полагаме за маратонките?

Няма спор, че колкото повече грижи полагаме за маратонките си толкова по-дълго ще имат перфектна визия. Разбира се, не само регулярната, но и правилната грижа е от значение.

При традиционните обувки, грижата е сравнително лесна. Предлагат се специални бои за всеки тип и цвят кожа и  в общи линии е само това. При маратонките нещата са доста по-сложни.

Повечето модели са изработени от различни материали. За хората, които не желаят да прекарват часове над маратонките си, от Obuvalnik препоръчват универсалния водоотблъскващ спрей.

Друг важен съвет от обувните специалисти е да не използвате един чифт обувки няколко дена наред. Добре е да сменяте обувките, тъй като и в сухото време се получава влага. Редувайте 2 -3 чифта, за да може всеки използван да престои достатъчно, за да изсъхне.

Мнозина смело се заемат с пране на своите позамърсени маратонки и за техен ужас, състоянието на обувките след няколко дена се оказва същото. Трябва, обаче, да се съобразявате с вида на материала. Ако в него се събере прах, дори и прането няма да може да помогне. Препоръчително е да обработите маратонките с мека кърпа, сапун и течаща вода. Когато става дума за велур и набук, трябва да използвате химическо чистене.

За да запазите сравнително чиста бялата подметка на маратонките, достатъчно е да използвате сапун и четка за зъби. Това ще се отрази доста освежаващо на бялото.

Хората, които предпочитат да пъхнат маратонките си в пералнята, определено им нанасят повече вреда, отколкото полза. Пералнята може да развали дизайна на маратонките. Стелките трябва да се перат често.

След почистването оставете маратонките да изсъхнат добре на проветриво място като ги напълните с намачкан вестник, който ще съхрани формата им. Не използвайте радиатора, той само ще съсипе маратонките ви.

По въпроса: Носят ли се маратонки с чорапи? или без, ще кажем, че само чехли и сандали се носят без чорапи.