Парламентарната група на ГЕРБ напусна днес пленарна зала, няма да участва в заседанията и поиска нови избори. „Народът избра ГЕРБ като първа политическа сила и ние няма да позволим вие от тази трибуна всеки ден да ни провокирате и унижавате, да си правите комисии без кворум“, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ГЕРБ, която е избрана от хората, над 1 милион души, когато ни давате квалификации от тук, няма да го позволим. Останете си тук, работете си трите партии, хората са казали – пилците се броят наесен“, заяви Борисов.

„С какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ, си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент – комисии, които без кворум да работят“, каза от парламентарната трибуна Борисов от името на групата.

Имах нужда да обмисля нещата, които се случват тези дни в парламента, да обмисля защо Миков и Бисеров вчера оставиха Сидеров да идва, да обижда, да идва между редовете в нашата парламентарна група и да провокира инциденти – каза още бившият премиер. – Във всеки друг парламент такова поведение щеше да бъде санкционирано. Сега, когато сте зависими от тях, не го направихте. Вие се държите тук, като все едно сте спечелили изборите. Партията победител се казва ГЕРБ и вие сте го признали. След като се чувствате толкова силни, провеждате политика на диктатура в държавата, вие сте по-големи калинки“.

„Народът ни е пратил да работим в парламента и ние ще работим в парламента. Няма да влизаме в зала, за да може тройната коалиция да си прави каквото иска. Ще се срещаме с хората, така, както в предишния парламент „Атака“ каза – ние напускаме парламента, отиваме при хората. И ние ще бъдем в парламента, ще срещаме хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив. Те всеки ден казват по едно отстъпление, една лъжа. И за Закона за тютюнопушенето, и за АЕЦ „Белене“.

„Ние искаме нови избори и се надяваме Конституционният съд да реши правилно. Каквото реши – ще го приемем“, каза още той.

„В новия правилник предлагат в комисиите, които винаги са работили с кворум, да работят без кворум. С една дума – дали имаме участници или не – техният глас нито се чува, нито се зачита“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов. На въпрос кои от мерките, които правителството предлага, ще подкрепят, Борисов каза: „Тези мерки минаха – за майчинските и за детските на първо четене. Имат си кворум, Миков на 15-та секунда спира гласуването, за да са по 66-67 души кворум. Сега „Атака“ няма да има какво да говорят кой кого подкрепял, да останат и да си ги подкрепят“.

„Нормално е първата политическа сила да има председател на парламента. Това просто е избор на народа, това не е наша прищявка. Нормално е първата политическа сила да има повече председателски места в комисиите. Народът е избрал това. Това каза в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос при какви компромиси от страна на БСП, ДПС и „Атака“ от ГЕРБ биха се върнали в пленарна зала. „Откъде-накъде партия, три пъти по-малка от нас, каквато е ДПС, ще доминира правителство и ще доминира парламент? Това ли избраха българите“, попита Борисов.boiko

„Кой е в опозиция? Първата политическа сила е в опозиция? Не сме, разбира се. Ние сме първа политическа сила и вече ще се държим като такава“, заяви Бойко Борисов.
В коментар, че народът не им е отредил достатъчно гласове, Борисов каза: „Народът не отреди и на БСП, нито на ДПС“.

„Аз градях България. Аз направих магистрали, мостове. Сега Орешарски наготово за последно ще открие и „Струма“, и „Тракия“, и Дунав мост, и „Хемус“. Да видим след него следващият какво ще има оставено да открие – каза пред журналисти в парламента Борисов. – За над 210-215 милиона са купували правителствени самолети, те ще ми правят сметка къде съм пътувал да откривам и защо съм летял. Летял съм, защото така съм преценил за своята сигурност. Те затова се казват правителствен отряд, за да се лети с него. Защо купиха самолети тогава – два еърбъса? Защото комисионната, за която говорят, е 10 милиона долара, която са взели Станишев и компания. Защо не искат това да е в комисията? То е по същото време. Ние плащахме самолетите. Защо в комисията за Отряд 28 не влиза и това? Ето ви диктатура – политически неудобните ще ги мачкаме, а нашите далавери ще замитаме“. „Ние сме в парламента, по цял ден ще ги критикуваме“, каза още той.

На въпрос докога ГЕРБ няма да влизат в пленарна зала, Бойко Борисов заяви: „Докато се държат като преди 9 септември или след 9 септември – вече не знам, като диктатори, които унижават първата политическа сила. Ние не сме тук в лично качество. Тук са ни изпратили хората и те са гласували най-много за нас“.

„Поведението им няма да се промени, защото те искат да наложат диктатура, затова първо пипат службите, създават си органи за репресия, поголовна чистка на всички качествени хора“, када той и добави, че БСП, ДПС и „Атака“ не са склонни към извинения. „Аз три пъти им подавах ръка да дойдат и да работим в това тежко време заедно. Какво направиха – държат се все едно са спечелили изборите, но те загубиха изборите от ГЕРБ. Откъде-накъде ще ми държат менторски тон като победители, за това, че им позволихме и сме диалогични, искаме да има мир“, попита Борисов.

Източник:24chasa.bg