ab_1

Най-големият износител на фалшиви опаковки за Европейския съюз е България. Това показва доклад на Европейската комисия за дейността на митниците.

През 2012 г. митниците в ЕС са конфискували около 40 милиона продукти по подозрение в нарушение на правата върху интелектуалната собственост.

Въпреки че броят им намалява с 65% спрямо година по-рано стойността на задържаните стоки е почти същата – близо 1 млрд. евро, се посочва в доклада. В 90% от случаите  задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

В доклада се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на фалшивите стоки, конфискувани по външните граници на ЕС.

На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките, попадащи в категория „разни“ като например бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране и опаковъчните материали.

Китай продължава да е основният източник на фалвиви стоки с близо 65%, следван от Обединените арабски емирства с 8,37%, Хонконг – със 7,79% и България – с 5,72%. Стоките менте от Турция и Гърция са около 2%.

Влизането на България в топ 10 на нарушителите се дължи основно заради първото място при производството на фалшиви опаковки и третата позиция – при видео и електрони игри, става ясно от доклада.

източник: 24chasa.bg