Image_2257135_126

Огромно количество марихуана е открито край пазарджишкото село Мало Конаре, в професионална оранжерия за краставици на площ от 5 дка при акция на местните полиция и прокуратура. Операцията по разкриването на фабриката за дрога е била проведена в четвъртък по обяд, съобщи окр. прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева.

Заедно с гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров и директора на пазарджишката полиция комисар Стоян Зайков тримата вчера разгледаха с видимо любопитство „предприятието за наркотици“, според израза на Лазаров. Той оповести, че операцията е била организирана и осъществена след сигнал на добросъвестен гражданин.

Става дума за над 5000 корена марихуана, който са пораснали до височина почти 3 метра и са готови за бране и сушене.
Пред „24часа“ Димитрия Ганчева призна, че преди това са нямали никаква представа за оранжерията с канабис, която се намира само на няколко десетки метра от пътя между Пазарджик и Пловдив.

Оранжерията е била засадена с марихуана преди 2 месеца от наемателя на съоръжението Данаил Борисов, който към момента е единственият задържан. Той е криминално проявен, осъждан и излежал присъда за измами с ДДС, научи „24часа“. Борисов е наел професионалната оранжерия от собственика й, чието име от прокуратурата отказаха да съобщят, за срок от 7 месеца, за което имало подписан договор.

За момента няма данни собственикът на съоръжението да е имал представа, че наемателят е засадил марихуана, уточни Димитрия Ганчева. За отглеждането на канабиса Данаил Борисов допълнително е монтирал професионални въздуховоди. Иначе оранжерията е снабдена с инсталация за капково напояване и парова инсталация.

В отделно помещение има монтирани специални скари за сушенено на марихуаната. От тях са иззети 152,1кг. суха листна маса. Отделно от това са открити и две професионални центрофуги за дробене и пакетиране на изсушения канабис.

Все още не е ясно колко хора са работили в оранжерията, поради което евентуалните съучастници по преработката и пласирането на дрогата се издирват. Борисов е задържан в самата оранжерията, където е бил сам при нахлуването на полицейските екипи.

Той е арестуван за 72 часа. В понеделник съдът ще разгледа искане на прокуратурата за постоянна мярка за неотклонение “ задържане под стража“ за наркопроизводителя.

Във връзка с разкритата наркооранжерия гл. секретар на МВР заяви, че преди 2 седмици в Петричко 9-те тона марихуана са били разкрити с хеликопрер. След операцията край Мало Конаре оБаче сега полицията ще трябва да започне да проверява и оранжериите във вътрешността на страната, заключи Лазаров.

Все още не е ясно какво е точното количество на откритата край Пазарджик марихуана, но при всички случай става дума за тонове, чиято цена на пазара ще е милиони левове, обясни директорът на полицията Стоян Зайков.

източник: 24chasa.bg