Предприето е орязване на разходите. От 1 юли лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така ще се освободи буфер от около 60 млн. лв. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция по повод информация за актуализация на бюджета.„Сериозни са опасенията първо по отношение на планирането на бюджета. Подготвя се анализ за това как се правеше фискалната политика през последните години. Най-общо впечатление прави проблем в планирането”, заяви Чобанов.chobanov

„Една от причините за проблемите в неизпълнението на приходната част на бюджета е изчерпването на резервите в централния бюджет. Имаме едно доста голямо старание, чрез постановления на МС, особено при правителството на Бойко Борисов, тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към МРРБ за над 130 млн. лв. Някои приличат на предизборни. Няма как да отложим тези плащания, защото договорите по повечето от тях вече са сключени”, обясни Чобанов.

Работим по данъчната актуализация. Тя ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила, каза още финансовият министър.

Източник:blitz.bg