Масовата имиграция на българи и румънци (437 000 имигранти през последните три години) натоварва общините много по-силно, отколкото си мислехме, пише най-тиражният германски всекидневник „Билд“.

Според Федералната статистическа служба през 2012 г. около 176 000 българи и румънци са дошли в Германия. Това са почти с 30 000 души повече от предходната година (147 000).

Вестникът цитира документ, в който се предупреждава за последиците от имиграцията към Германия. Тя засяга най-вече големите градове: Дуисбург, Дортмунд, Берлин, Хановер, Мюнхен, Манхайм, Офенбах и Франкфурт.

Документът изрично предупреждава за ефектите върху „социалния мир“.

bg

В повечето засегнати градове се стига до превръщането на порутени, необитаеми имоти в незаконни общежития, замърсяване на площите (мръсни дворове, преливащи кофи за боклук), увеличаване на оплакванията от силен шум рано сутрин, големи трудности в училища с деца от България и Румъния, които не знаят и дума немски.

Уличната проституция нараства в много градове заради бедните имигранти, допълва изданието.

След 1 януари 2014 г. българите и румънците ще имат свободен достъп до трудовия пазар в германия.  Много от тях ще се възползват от пропуск в социалния закон и да кандидатстват напълно легално за детски надбавки и социални помощи.

Според експерта Щефан Майер от Християн-социалния съюз злоупотребите с германската социална система под прикритието на свободното придвижване в ЕС трябва да бъдат прекратени: „Ако се налага и чрез промяна на европейските договори.“

Източник:24chasa.bg