фалстарт и невиждан скандал започна днешното заседание на КСНС при президента, която основна тема е сигурността в страната и протестите на хората.

Причината за това стана недоволството на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който освен че преди началото на заседанието крещеше пред прозорците на президента „оставка“, след това поиска от президента да му отговори: „Какви са тия пари, които тъпче в офшорки и защо вози с правителствения самолет шефа на „Дънди прешъс“.

Държавният глава многократно го помоли да спазва правилата на заседанието и да спре с канонадите си срещу него, както и да декларира, че ще спазва правилата на КСНС.

Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Плевнелиев да въведе ред и предупреди, че след като Сидеров не иска да напусне заседанието, за да протече то нормално, той ще си тръгне. Така и направи.

След това Плевнелиев поиска от юристите на президентството дали могат да проверят по какъв начин е възможно да бъде отстранен от КСНС лидерът на „Атака“ и даде 15-минутна почивка, за да се успокоят страстите.

plewneliew

 
Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска през това време представители на президентството да се свържат с Бойко Борисов и да го върнат обратно.

Той се мотивира с обстоятелството, че представителите на най-голямата политическа сила не ходят в НС и заседанието на КСНС е шанс „да седнем на една маса и да се обсъди една много тежка политическа ситуация, защото иначе отговорността на пръв поглед ще се окаже само на партиите, които подкрепят правителството“.

На свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев настоя пред президента след почивката да се съберат без медиите, защото тяхното присъствие създавало условия за такъв напрегнат диалог, който се водел между него и лидера на „Атака“.

В крайна сметка след почивката заседанието продължи в присъствието и на Сидеров.

Според правилата по време на заседание на КСНС не могат да се обсъждат теми, които не са заложени в предварителния дневен ред, но няма точка, според която лидер на партия да бъде принуден да напусне заседанието, обясниха юристи пред Dnes.bg.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък замести Бойко Борисов, който напусна заседанието и отказа да се върне след словоизлиянията на лидера на „Атака“.

Източник: dnes.bg