Роми мамят хората с фалшиви фактури, издадени от различни фирми-фантоми, сред които най-голямата е за надгробни плочи.

Нова измама набира скорост напоследък. Иновативни роми мамят хората с фалшиви фактури, издадени от фирми-фантоми. Сред тях най-голямата е за надгробни плочи.

До този момент ромите са заявили, че никой не се е оплакал от тази измама. Те са се оправдали, че никой не е „пропищял” от факта, че се отчитат пари за дрехи или обувки с фактури за други стоки, разкри БЛИЦ, като се позова на „Стандарт”.

При направената проверка се оказа, че облекло и костюми са купувани дори от фирма за продажба на надгробни плочи и урни. Фактурите са издадени по надлежния ред, имат си и касови бележки, на които е посочено името на издателя – „Боби-Любка Величкова” ЕТ.photo_verybig_744834

Този търговец е регистриран през 1998 г., а през април 2011 г. се е пререгистрирал в Агенцията по вписванията. Фирмата не реализира оборот в размер на 70 000 лева, за да подлежи на регистрация по ЗДДС.

Собственик на едноличния търговец е Любка Иванова Величкова, на 53 години. Фирмата е регистрирана на личния й адрес в кв. „Орландовци” в София, улица „Градините” №3, на който има регистрирани още 4 фирми, които обаче са фантоми.

Тези дружества са „Блаже Величка Драганова”, която се занимава със селскостопанска продукция, „Изотермо билдинг” – за ремонтни работи и облицовки, „Тихе Т” – специализирана за производство на битова химия, „Металскраб – Лидия Каменова” – регистрирана за посредничество.

Експерти посочват, че тези четири фирми се занимават с бълване на фалшиви фактури, за точене на ДДС. Те са продадени на неграмотни цигани, за да може титулярите им да избегнат плащането на дългове към националния бюджет.

Източник:chudesa.net