Марио Любенов-Заека се призна за виновен за убийството на Мирослава Николова пред Пернишкия окръжен съд.
Заради самопризнанията на Заека делото се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. Отпаднаха разпитите на всички 93 свидетели и над 20 вещи лица.

Любенов потвърди истинността на фактите и доказателствата, посочени в обвинителния акт от прокурорите Анита Джамалова и Пламен Найденов.

Според обвинението Любенов и Стойчо Стоев-Чочо са похитили Мирослава на 7 ноември, докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвени стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да улесни Любенов в извършване на деянието.Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора – Борислав Чолев.zaek

 

Те планирали убийството още от лятото, като през август обаче не могли да извършват похищението на Мирослава заради лятната ваканция. Отвличането било ускорено от затрудненото финансово състояние на двамата, особено на Стойчо Стоев-Чочо, който получил съобщение за публична продан на неговото жилище и това на родителите му, която започвала от 12 ноември същата година.

Марио Любенов планирал отвличане на сина на гръцки бизнесмен от фирма, в която работел преди това. То обаче не могло да се осъществи, стана ясно от обвинителния акт, пише БТА.

По-късно се срещнал със Стоев и двамата решили да отвлекат Борислав Чолев, за да получат откуп от 250 хиляди евро. Той обаче имал много непредвидимо поведение и затова се отказали от неговото похищение и се спрели на Мирослава, с която Борислав се сближил, защото живеел в дома на семейството й. Според похитителите тя била най-подходяща за жертва, защото имала точен график на движение, който ги улеснявал.

Припомняме, че главният заподозрян за убийството на Мирослава – Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в дома си в присъствието на барети. Парламентът сформира алтернативна анкетна комисия по случая, след като опозицията в 41-вото НС бойкотира официалната. Оттам излязоха с доста смущаващи становища, като се чуха и предположения, че висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая.

Източник:dnes.bg