В момента се злоупотребява с общото отчитане на потреблението на топлинна енергия.

От Комисията за защита на конкуренцията алармираха за сериозни злоупотреби с отчитането на парното и топлата вода, които сериозно засягат крайния потребител. В момента изчисляването им е повече от неточно и някои потребители са принудени да плащат повече за сметка на други. Именно с цел да се избегне подобна несправедливост и в бъдеще, от Комисията предлагат да се сложат допълнителни топломери, които ще позволят по-коректното отчитане на енергията.

Естествено, и спорният въпрос с демонтирането на радиаторите беше засегнат в доклада на комисията. parno 1Към момента тази дейност е забранена със закон, а експертите настояват за неговата отмяна, тъй като той задължава потребители, неизползващи парно, да плащат такса за отчитане на топломерите си, макар показателите им да са нулеви.

В закона за защита на конкуренцията е заложен като основен момент именно защитата и стимулирането на конкурентноспособността. Специалистите от комисията са категорични, че доставчиците трябва да се борят да задържат клиентите си чрез подобряване на качеството на предлаганите от тях услуги, а не посредством законови забрани и ограничения.

Именно в интерес на крайния потребител от Комисията настояват да се направят промени в закона за енергетика, който в сегашния си вид, ощетявал обикновените граждани.

Източник:razkritia.com