Девет чужди университета, които имат офиси у нас, продължават да бълват студенти, чиито дипломи не отговарят на държавните изисквания. Сред тях са Международен славянски институт, Киевски славистичен университет, Киевски национален университет „Тарас Шевченко”, Одеска национална юридическа академия. Освен тях незаконно работят и Междурегионална академия по управление на персонала, Московски държавен университет по икономика, статистика и информатика, Московски държавен индустриален университет, Кримски институт по икономика, Международен университет „Евразия” в Армения.

От МОН обясняват, че университетите са напълно законни в своята държава, но офисите им не са признати у нас, пише вестник „Труд“. Дипломите от тези висши училища не могат да бъдат документ за образование при назначение на работа.

wuz

За последните месеци има четири заловени тапии ментета от специалистите на центъра за признаване на дипломите. А от началото на годината 234 са заявените молби за легализиране на документите за университетско образование от чужбина.

Най-много дипломи за одобрение идват от Руската федерация. За миналата година те са 104, а от тях 81 са на български граждани. На второ място са тези от Великобритания (а тя е на първо място по брой на наши студенти в нейните вузове) – 70. След това е САЩ с 46, Германия с 45 и Украйна с 42 молби за признаване на документи.

От близо 2000 университета по света по принцип се получават документи за легализация. Като „най-опасни” по правило се считат тези от руските републики и от страни от третия свят. Причината е, че там има сериозен пазар на „истински ментета”.

Само за миналата година посещенията в регистъра на дипломите е билу над 10 900. Не се признават и документи на завършилите, които са учили във фирми и сдружения. Такива са организации като Международен евро-швейцарски университет във Видин, Световната академия на науките – Сан Марино, от гр. Карлово, Видинският международен университет, Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид и др.

Източник:inews.bg