С полицейско разпореждане днес бе забранен гражданският протест на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив.
Постановлението за забраната бе връчено пред Областната администрация в Пловдив на Христо Марков – един от организаторите на протеста, от представител на Областната дирекция на МВР.

Марков отказа да подпише документа с мотив, че така се нарушават „конституционните ни права и Хартата за правата на човека“. Според него това е провокация на МВР, тъй като по думите му позоваването на чл. 55, ал. 2, гласяща, че „на автомагистрала или на скоростен път е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на моторни превозни средства и провеждането на протести и демонстрации с рекламни и други цели“, не отговаря на действителността.

Марков припомни, че уведомлението за днешния протест на автомагистрала „Тракия“ е подадено на 4 юли и до момента няма пряк отказ. Той допълни, че през миналата неделя нямаше проблем с протеста на автомагистралата, когато за три часа тя остана затворена.am

Не спираме и не забраняваме протеста, а само информираме за законовите разпоредби, каза пред журналисти и протестиращи директорът на ОД на МВР в Пловдив Тодор Чонов. Той посочи, че през всичките дни на недоволство в града полицията е съдействала на протестиращите. Единственото, което направихме днес, бе да ги предупредим да не затварят автомагистрални пътища, които са изключителна държавна собственост и се стопанисват от Агенция „Пътна инфраструктура“, уточни Чонов, цитиран от БТА. По думите му това, че протестиращите са уведомили АПИ и кметове на общини, не означавало, че някой им е дал разрешение да блокират автомагистрала „Тракия“.

Чонов призова хората да спазват закона и да не пречат на движението. На въпрос от протестиращи защо в последния момент е връчено разпореждането, Тодор Чонов отговори, че и полицията е в уведомителен режим с останалите институции и са чакали тяхната реакция. Той припомни, че предупреждението може да бъде и устно, както е било миналата неделя. Нарушителите ще бъдат глобявани от полицията по Закона за движение по пътищата, отделно има санкции по линия на АПИ, предупреди директорът на полицията.

Недоволни от ситуацията, 30-те души, които протестират пред Областната управа в Пловдив, блокираха за половин час кръстовището на бул. „Шести септември“ и бул. „Васил Априлов“, като пропуснаха единствено три линейки. С лични коли преди минути те се отправиха към магистралата, където по данни на полицията на 113-ия километър вече има 5-6 автомобила с недоволни хора на лентата за аварийно движение. На мястото има полиция и жандармерия, към този момент движението не е спряно.

Източник:dnes.bg