Хиляди българи и чуждестранни туристи, които са избрали да почиват по родното Черноморие, ще трябва да се къпят в кафяво море с много мръсна вода.

Истински шок и ужас изживяват българските и чуждестранните туристи, избрали да почиват по родното Черноморие това лято. По най-лъскавите ни курорти се оказва, че съществува един много сериозен проблем – мръсната вода, която излива в морето всякакви боклуци,фекалии и ужасии. Затова съвсем основателно можем да наречем вече нашето Черно море – Кафяво. Повече от 26 населени места по крайбрежието на морето имат осезателна нужда от изграждането на нови пречиствателни станции, а в 20 съоръженията имат нужда от реконструкция и разширяване, съобщи „Монитор”, цитиран от БЛИЦ.plaj

Така например, пречиствателната станция в Равда обслужва и нуждите на най-големия български курорт Слънчев бряг. Тази година тя няма капацитета да поеме всички отпадни води от хотелите. Постоянно избиват фекалии, а из целия курорт се носи ужасната смрад на отходно място, алармират туристите. Хотелиерите избягват да коментират тази щекотлива тема, тъй като ще изгонят туристите си, и са готови да понесат евентуалните загуби от изплатените неустойки по жалбите на гостите си.

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД, собственик на експлоатационната мрежа в курорта – Златко Димитров, коментира, че е напълно нормално в най-големия български курорт в пиковите часове канализационната мрежа да не сработи и да не отвежда отпадните води. Това е така, защото легловата база е в пъти повече в сравнение с капацитета на пречиствателната станция.

Той посочва, че помпената станция е създадена да поеме отпадните води от 50 000, максимум до 80 000 легла, а само в курорта леглата надхвърлят 250 000. Това е причината в ниските части на хотелите канализацията да връща отпадните води обратно.

Източник:chudesa.net