Тийнейджърите се друсат, за да могат да учат по-добре и да изкарват отлични оценки

Зловеща мода се шири и набира скорост из българските училища. Оказва се, че е много модно да се друсаш, за да изкарваш по-хубави оценки. Повече от 7,2% от учениците у нас споделят, че дрогата им помага да запаметяват уроците, държи ги в кондиция и концентрирани. Тази ужасяваща тенденция е представена от Национална кампания срещу наркотиците No Drugs, която е осъществена с подкрепата на Министерството на образованието, алармира БЛИЦ.

Психологът Елена Тачева, която се занимава с наркозависими, споделя в интервю за в. „Монитор”, че голяма част от българските ученициса разкрили, че употребяват наркотични вещества. Те смятат, че дрогата подобрява паметта им и им помага да запомнят уроците.

Д-р Тачева допълва, че тийнейджърите подценяват влиянието на леката дрога и марихуаната. Всички наркозависими са започнали с „невинното” пушене на джоинт.teen

Стряскаща е статистиката, която показва, че всеки втори гимназист е употребявал трева, а всеки четвърти твърди, че тя е безобидна и няма да се пристрасти към нея.

Друг тревожен факт е, че 15% от българските ученици смятат, че продаването на наркотици трябва да се озакони. Половината от тях са на мнение, че ще си купят дрога, ако тя им е препоръчана или предложена от техен приятел.

Друга зловеща тенденция е спад във възрастта на децата, които опитват дрога. Има случаи, при които ученици на по 8 или 9 години вече са на хероин. Най-често това са деца, които растат в проблемни семейства. Дилърите ги издирват, свързват се с тях, примамват ги и правят от тях пласьори.

Източник:chudesa.net