Група хора са настърхнали.

Докато на жълтите павета в столицата се вихри поредният скандал между родните ни депутати, шепа хора са настръхнали. Причината за тяхното безпокойство е опасност, която на пръв поглед по никакъв начин не е свързана с управляващите.

Жителите на малко селце Дъбовица, сгушено в Котленския балкан, са затаили дъх и очакват огромната заплаха, която всеки момент ще ги застигне.

“Усвояване на европари” срещу красивата природа – това е цената, която тези хора ще заплатят.

Повечето от нас може би си мислят, че тук става въпрос единствено за сантиментализъм, който няма никакъв смисъл. Но в този случай, това не е така.dps

Приет е проект за изграждане на бетонна стена на единия бряг на река Луда Камчия. Съоръжението ще бъде дълго 335 метра и високо 5-6 метра и ще изпълнява защитна фукция срещу наводения. До тук добре, но за целта трябва да бъдат изсечени много вековни дървета и да бъдат унищожени редки животински видове.

Селото и реката попадат в две природозащитени зони. Във водния басей живеят видри, които според европейското законодателство са вид за опазване от първа степен.

Одобреният проект за изграждането на стената е поверен на  „Стройкомерс – ТТ“ Търговище, която е овързана с депутата от ДПС Йордан Цонев.

Започнали са протестни инициативи от страна на помомци на местните жители, които живеят в столицата. Хората са предложили друга алтернатива за предпазване от наводнения – разчистване корито на реката и прокопаване на байпас. Този вариант дори излиза и по-евтино.

На обжалващите решението за строежа от общината за съобщили, че вече са изтървали сроковете за обжалване. Бургаската екоинспекция дори одобрила проекта, тъй като преценила, че той не се нуждае от екооценка, пише OFFNews.bg.

При извършена проверка жителите на селцето установили, че решението за строежа на моста никога не е било публикувано на сайта на РИОСВ.

Другата седмица протестиращите и проектантът ще се срещнат. Дотогава строежът няма да бъде започнат.

Източник:pravda.bg