Поскъпване на тока за крайните потребители между 0,5 и 2,5 на сто предвижда новият модел на ценообразуване, който бе представен днес на заседанието на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката и енергетиката.

Моделът е изготвен след разговори с всички производители съвместно от служебния екип на ведомството и ДКЕВР. Той беше представен от служебния министър Асен Василев, след като неговият приемник Драгомир Стойнев напусна заседанието заради среща при премиера.

Ако моделът бъде утвърден, се очаква поскъпването на тока да е 0,5% при ЕВН, 1% при „Енерго-про“ и с 2,5% ЧЕЗ.

Исканията на ЕРП-тата са за 40% увделичение, напомни Василев

Обсъждането на модела ще продължи в средата на юни.
При модела е спазено условието 65% от енергията да се продава на регулиран пазар, а 35 на сто – на свободния. Той предвижда таксата за пренос да намалее от 37 лв. в момента на 7 лева.След края на заседанието председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова обяви, че не се очаква промяна ва цената на тока до 1 септември.

Моделът е сметнат при потребление в страната от малко над 33 теравата електроенергия, което е с около 10 на сто по-ниско от актуалното, за да не се залага „нова финансова дупка“ в системата.

tok

 

Този модел предвижда промени в Закона за енергетиката и е база за дискусии с производителите и другите участници в обществения съвет, обясни Василев.

Подготвените изменения не бяха обсъдени днес, защото Драгомир Стойнев поиска това да стане след като новосъставеното правителство обсъди текстовете.

„Според предложената концепция за промяна на състоянието на българската енергетика, част от централите, които досега са разчитали на квота „общински доставчик“, ще трябва да разчитат на свободния пазар, и да станат по ефективни. Друга промяна ще има и за част от топлофикациите, които са получавали субсидии от електричество – кроссубсидиране, тъй като, ако не са високоефективни, ще получават по-малко, или няма да получават субсидии“, обясни Асен Василев след днешното заседание на обществения съвет.

Според досегашния министър на енергетиката тези промени ще доведат до нуждата от търсене на резерви в системите и на резерви в ценообразуването на газа, за да не се стигне до поскъпване на цената на парното. „Благодарение на този вариант за промяна, успяхме да запушим дупката от 800 млн. лева, без да вдигаме цената на електроенергията“, заяви Асен Василев.

„За първи път става ясно как всяко едно решение се отразява, както на крайната цена за потребителите, така и за цялостното състояние на енергетиката“, отбеляза още Василев.

Според Асен Василев най-недоволни от промените в методиката на ценообразуване на енергетиката ще бъдат ТЕЦ „Бобовдол“, ТЕЦ „Брикел“ и част от топлофикациите, които отпадат от енергийния микс. Василев напомни, че според резултатите от проверката на Световната банка в енергетиката, всеки ден чакане струват 2 млн. лева на енергетиката у нас.

Източник:24chasa.bg