Новият министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова хвърли бомбата – 4-годишните ще ходят на училище задължително.

Едва влязла в длъжност, проф. Анелия Клисарова, новият министър на образованието и науката хвърли поредната бомба. Тя заяви, че трябва да се подготви напълно нов законопроект за среднотообразование, но ще се заеме първо с малките деца. Това са двата основни приоритета пред ръководеното от нея министерство, каза министър Клисарова пред „Стандарт”, цитирана от Vesti.bg.

Новият министър на образованието е запозната добре с проблемите пред висшето образование, тъй като две години тя е била ректор на Медицинския университет във Варна.Julie Ianeloo

Относно задължителното ходене на училище начетиригодишните деца, министър Анелия Клисарова заяви, че трябва да се изравни положението, от което всички малчугани навлизат в живота си. В момента има деца, които завършват четвърти клас, а дори не могат да четат на български език. А има и такива, които още едва на 5 години четат самостоятелно.

Относно възнагражденията на преподавателитепроф. Клисарова заяви, че те ще бъдат основно определяни от делегираните бюджети, както и до сега. Но ще бъде въведен и специален коефициент, който ще определя трудовото възнаграждение. По този начин заплатите няма да се формират само от броя на учениците в учебното заведение, както досега.

Източник:chudesa.net