Цигари ще има във всички нощни заведения

Новият законопроект на БСП за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене е готов. Той предвижда частични промени в досега съществуващите разпоредби, които целят да смекчат тоталната забрана. Според новите промени цигари ще има във всички нощни заведения като дискотеки и барове, а останалите трябва да осигурят на пушачите отделна зала.

Този проект беше внесен б парламента вчера и е сходен с промените в Закона за здравето, предложени от “Атака” преди няколко дена.

cigari

Санкциите за неспазване на новите забрани също са ясни. От 1000 до 5000 лева е глобата, ако в зала за непушачи се запали цигара. При повторно нарушение санкциите скачат значително – от 5000 до 10 000 лева, съобщават от БЛИЦ. За заведенията на юридически лица глобите са още по-солени – между 5 и 10 хиляди лева за първо нарушение и от 10 до 15 хиляди при повторно.

 

Според новия закон, предложен от БСП, тютюнопушенето ще е разрешено за всички заведения над 70 кв. метра, при положение, че в тях има обособени зали. Заведенията, които са под 70 квадрата, сами ще решават дали да се обособят за пушачи или непушачи. В нощните заведения, казината и игралните зали ще се пуши без ограничения, но в тях няма да се допускат лица под 18 години.

Източник:razkritia.com