292 421 лв. влизат на месец в касата на ГЕРБ, независимо че депутатите им не стъпват в парламента.

Макар че не се вясват в НС, депутатите на Бойко Борисов вземат около 700 лв. на месец, толкова им остават, след като парламентът удържи за неизвинените им отсъствия 2/3 от основната депутатска заплата, която в момента е 2196 лв, съобщава „24 часа“.

Отделно парламентарната група на ГЕРБ всеки месец прибира и 140 544 лв. държавни пари. На толкова възлизат т.нар. 2/3 над заплатите – или 1464 лв., които се полагат на всеки от 96-имата народни избраници за представителни разходи и сътрудници. Те обаче не се прибират лично от народните представители, а влизат в касата на групата.

Допълнително там на месец постъпват и 1 081 605 лв. – толкова е държавната субсидия за ГЕРБ.parlama

Тя се изплаща на тримесечие, но се дава именно защото партията е парламентарно представена и от нея се очаква да работи като такава.

Това изчислява „24 часа“, като събра парите от държавната субсидия, депутатските заплати и необлагаемите 2/3 за групата.

Въпреки големите постъпления в партийната каса повечето депутати от ГЕРБ са оставени да преживяват само със 700-те лева от заплатата.

Много от тях вече роптаели, че не могат да си покриват разходите, затова от централата отпуснали нещо като втора заплата от държавната субсидия за онези, които работят по закони и становища, пише изданието.

На останалите им е наредено да си останат в провинцията и да не правят излишни разходи.

Източник:dnes.bg