81% от тях се справиха с грешната задача.

Както вече ви информирахме, учениците намериха грешка в теста от националното външно оценяване по български език и литература.

Въпреки това 81% от седмокласниците са успели да дадат верен отговор на сбърканата задача.
За нея сигнализираха ученици и родители от морската столица Варна.
Прави обаче впечатление, че в същото време немалка част от учениците не познават думата „матрос”, а други пък допускат елементарни правописни грешки, изписвайки думата мъгла като „магла”.

7mo

От Министерството на образованието, младежта и науката обясниха, че въпросната грешка е техническа, а служебният министър бе категоричен, че ако се окаже, че са сгрешили едва 10% от децата, то значи въпросът не е бил объркан.
По-късно обаче се оказа, че 19% от явилите се на изпита са сгрешили и по всяка вероятност задачата няма да отпадне и ще бъде взета под внимание.

Проверката на тестовете в столицата приключи. На изпита са се явили общо 9 400 седмокласници в София. Експертният анализ на резултатите сочи, че голяма част от учениците са се справили добре с преразказа, но подчертават, че тази година той е бил сравнително по-лесен.
Повече от видно е обаче, че учениците не четат допълнителна литература. Немалка част от тях нямат ни най-малка представа за това как се стреля с оръдие, предаде Българската национална телевизия.

Източник:razkritia.com