Компютърен вирус, който краде банкова информация и изпразва сметките на потребителите на Фейсбук, е открит от експерти по дигиталната сигурност. Trend Micro разкри, че злонамерените линкове се публикуват в социалната мрежа от фалшиви профили на страниците на популярни марки, като например Националната лига по американски футбол на САЩ.Смята се, че линковете са контролирани от Руската бизнес мрежа – криминална банда, специализираща в кражбата на интернет самоличностите на потребителите и лична информация. От Trend Micro твърдят, че въпросните линкове може да присъстват на безброй страници и дори да се разпространяват неумишлено от приятелите в мрежата.

Когато потребител на Фейсбук кликне на линка, Троянецът се инсталира на компютъра му. После вредната програма сканира личните файлове и краде личната информация. virysЗловредният софтуеър също е способен да събира данни като имена на юзъри и паролите към тях. Това става, като програмата записва кои клавиши сте натиснали при набирането на името и паролата.

Веднъж, сдобили се с потребителското ви име и паролата към банковата ви сметка, кибер престъпниците могат да влизат във вашето онлайн банкиране и да ви откраднат всичките пари.

Троянецът Зевс, известен още като ZBOT, до сега е заразил милиони компютри по целия свят. Той може да седи дълго време в латентно състояние и на практика е незабележим. Обичайно Звес атакува компютри, работещи под Windows. От Kaspersky Lab съобщиха, че са открили пет вариации на вируса, които поразяват и устройствата, работещи под Android.

Източник:blitz.bg