Нова заплаха се появи за здравето на българите!

За изминалата седмица са регистрирани 5 случая на заразени от морбили  на територията на страната, алармираха здравните власти като се позоваха на направена епидемиологична справка.

Морбили е вид опасно инфекциозно заболяване. Повече за него научете от сайта на Здравната инспекция!

Преди 2 седмици е имало само 1 случай на заразено дете от морбили, а няколко дни по-късно случаите стават 5.

Д-р Атанас Мангъров  – началник на  “Детското отделение” при  Инфекциозна болница  в  София припомни, че заболяването морбили е изключително опасно. Не е задължително детето да има пряк контакт с някой болен. Достатъчно е да влезе в помещение, където преди това е стоял заразен човек, за да се зарази и то.vaksina

Самият лекар е озадачен. При положение, че заморбили има специална ваксина, не би следвало да има болни от този вид шарка, писаха в БЛИЦ.

Този път не се касае за деца от ромски произход, а за онези, които се отглеждат в заможни семейства. В момента в България се наблюдава масова тенденция родителите да отказват имунизации на  своите деца, защото някъде прочели, че били опасни.

Според д-р Атанас Мангъров не имунизациите са опасни,  а заразните болести, които са в състояние да убият всеки човек.

Ако не се вземат мерки, морбили може да се превърне в епидемия като онази, която избухна през 2010 г. Тогава покосени бяха 24 000 човека, а 24 деца не можаха да издържат на болестта и починаха.

Освен морбили, у нас има бум и на варицела. През изминалата седмица са регистрирани 1357 случая на болни. Само 10 дни по-рано са отчетени 515 случая.

Проблемът с варицелата в България е породен от факта, че нямаме регистрирана ваксина, която да се бори със заболяването. В цяла Европа се използва ваксина, чиято цена е 100 лева. За да има ефект от нейното използване трябва да се използват 2 дози.

Ако тази ваксина се намира в аптечната мрежа на страната, много малко семейства биха си я позволили, защото 200 лева не е малка сума. По-лошото е, че и тази година държавата отказва да я включи като задължителна безплатна имунизация.

Източник:chudesa.net